• Wedkarstwo.Olsztyn.pl | Wędkarstwo Olsztyn i okolice. Wędkowanie na Warmii i Mazurach• Wedkarstwo.Olsztyn.pl | Wędkarstwo Olsztyn i okolice. Wędkowanie na Warmii i Mazurach
  • Strona główna
  • Aktualności
  • Porady
  • Łowiska
    • Jeziora
    • Rzeki
    • Łowiska specjalne
  • Wykazy wód
    • GRWO
    • GR Szwaderki
    • GR Ostróda
    • GR Bartołty Wielkie
    • PZW Olsztyn
    • GR Lok-fish
    • Wody Polskie – wykaz łowisk ”Nasze Łowiska”
  • Wideo
Facebook Instagram
Nowości:
  • Dlaczego akumulator żelowy EV MWLG 200Ah to idealne źródło zasilania dla Twojego pontonu?
  • Nowa platforma dla wędkarzy. Łatwy zakup zezwoleń w Okręgu PZW Olsztyn
  • Bezpłatny egzamin na kartę wędkarską w Okręgu PZW w Olsztynie
  • Pojezierze Wielkopolskie – odpoczynek, relaks nad wodą i atrakcje
  • Wypożyczalnia nosidełek turystycznych w Warszawie – Twój klucz do rodzinnych wypraw w góry
  • Akcja sprzątania Rozlewiska rzeki Łyny w Redykajnach
  • PZW Olsztyn: Zezwolenie kupisz online
  • Okręg PZW w Olsztynie wprowadził górne wymiary ochronne dla jazia i klenia
Facebook Instagram YouTube
• Wedkarstwo.Olsztyn.pl | Wędkarstwo Olsztyn i okolice. Wędkowanie na Warmii i Mazurach• Wedkarstwo.Olsztyn.pl | Wędkarstwo Olsztyn i okolice. Wędkowanie na Warmii i Mazurach
  • Strona główna
  • Aktualności
  • Porady
  • Łowiska
    • Jeziora
    • Rzeki
    • Łowiska specjalne
  • Wykazy wód
    • GRWO
    • GR Szwaderki
    • GR Ostróda
    • GR Bartołty Wielkie
    • PZW Olsztyn
    • GR Lok-fish
    • Wody Polskie – wykaz łowisk ”Nasze Łowiska”
  • Wideo
• Wedkarstwo.Olsztyn.pl | Wędkarstwo Olsztyn i okolice. Wędkowanie na Warmii i Mazurach• Wedkarstwo.Olsztyn.pl | Wędkarstwo Olsztyn i okolice. Wędkowanie na Warmii i Mazurach

Polska największym producentem karpia w Unii Europejskiej

3
By admin on 22 grudnia 2014 Aktualności
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Polska jest obok Czech największym producentem karpia w Unii Europejskiej. Znaczące ilości produkują jeszcze Niemcy, Węgry i Litwa.

Roczna produkcja karpia handlowego w Polsce waha się w granicach 15-23 tys. ton i praktycznie w całości przeznaczona jest na rynek krajowy. Z danych Instytutu Rybactwa Śródlądowego w Olsztynie wynika, że w 2013 roku w Polsce wyprodukowaliśmy 18,8 tys. ton karpia, tj. ok. 1 tys. ton więcej niż w 2012 r. Przewiduje się, że wielkość produkcji w 2014 r. będzie zbliżona i wyniesie około 19 tys. ton.

Karp, wraz z pstrągiem tęczowym, to główne gatunki ryb polskiej akwakultury. W ziemnych stawach o powierzchni dochodzącej do kilkuset hektarów, oprócz karpia hoduje się także wiele innych gatunków, między innymi karasie, liny, amury, tołpygi, sumy europejskie, szczupaki, sandacze.

W naszym kraju jest około 400 gospodarstw karpiowych, dostarczających na rynek ryby konsumpcyjne, a także obsadowe i zarybieniowe. Stawy karpiowe najczęściej skupione są w kompleksy zajmujące powierzchnię nawet kilku tysięcy hektarów. Z ponad 70 tys. ha ich powierzchni, użytkowane jest około 75 proc. Największe skupiska stawów karpiowych znajdują się w województwach południowych i centralnych.

Historia chowu i hodowli karpia w naszym kraju ma ponad 800-letnią tradycję. Wśród najstarszych stawów wyróżnia się kompleks z okolic Milicza w dolinie Baryczy, których historia sięga XIII wieku. Stawy Milickie zajmują powierzchnię ponad 7 tys. ha i należą do największych takich kompleksów w Europie. Natomiast rekordowy staw indywidualny to wybudowanym w XVI wieku staw Zygmunta Augusta. Położony jest on w kompleksie stawów w Knyszynie i zajmuje powierzchnię ok. 400 ha.

Karp jest jedynym z nielicznych gatunków hodowanych w warunkach niemal odpowiadających naturalnym. Taka produkcja wpływa korzystnie nie tylko na środowisko, ale także na wartości odżywcze tej cennej ryby. Dzięki działalności hodowlanej prowadzonej w zgodzie z naturą liczne nasze stawy zostały objęte programem Natura 2000.

Karp, podobnie jak inne ryby, ma wyjątkowe wartości odżywcze i zdrowotne. Stanowi doskonałe źródło wartościowego i dobrze przyswajalnego białka oraz innych składników odżywczych, takich jak witaminy, a także fosfor, potas, magnez, wapń i kwasy tłuszczowe omega-3, które korzystnie wpływają zarówno na prawidłowy rozwój dzieci, jak i stan zdrowia dorosłych.

Informacja: minrol.gov.pl

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Podobne artykuły

Nowa platforma dla wędkarzy. Łatwy zakup zezwoleń w Okręgu PZW Olsztyn

23 stycznia 2025

Bezpłatny egzamin na kartę wędkarską w Okręgu PZW w Olsztynie

28 grudnia 2024

Leave A Reply Cancel Reply

*

code

reklama
© 2025 Wedkarstwo.Olsztyn.pl

Polecamy: Wiadomości Olsztyn | Fotografia ślubna Olsztyn

  • Strona główna
  • Polityka prywatności

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka). Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies lub ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce. Akceptuję Więcej
Privacy & Cookies Policy
Necessary Always Enabled